Free Premuim Templates by BIGTheme

Češka: Estera in Anže po polovici rednega dela sezone še iščeta svoje priložnosti (2)

Estera vehar in Anže Šneberger že leto in pol živita in igrata na Češkem. Estera v klub elitne ženske lige Bohemians, Anže pa pri prvoligaški ekipi Sokol Královské Vinohrady (SKV).

Estera Vehar in Anže Šneberger, oba Žirovca (prva po kraju bivanja, drugi po pripadnosti Floorball klubu Žiri) in floorball navdušenca, sta se lansko pomlad odločila za drzen korak – preselitev v tretjo največjo floorball državo na svetu, Češko republiko. Praga je postal njun dom, kjer sta najprej v okviru praktičnega usposabljanja delovala v klubu FBŠ Bohemians, nato pa dobila priložnost, da se kot igralca preizkusita tudi v najvišjih čeških ligah.

Estera Vehar letos že drugo leto nastopa v ženski češki Extraligi. Bivša igralka Polanske bande je po lanskoletnem izpadu iz najvišje lige in razpustu ekipe ELITE Praha letos prestopila v klub FBŠ Bohemians. Zeleno-bela dekleta trenutno zasedajo 5. mesto, kamor tudi realno ciljajo v letošnji sezoni. Po lanskoletnem dokaj neuspešnem sodelovanju z ELITE Praha je letos sledila »prevetritev« kluba z dolgoročnim, večletnim ciljem, vrnitvijo »Bohemke« med floorball elitno četverico oz. do superfinala, kamor se je v preteklih letih redno uvrščala.

Estera je v pripravljalnem obdobju z novo ekipo nastopila na Slovak Floorball Cupu (3. mesto), Czech Opnu v elitni kategoriji žensk (poraz v četrtfinalu s kasnejšimi zmagovalkami Pixbo Wallenstam), v rednem delu sezone pa je zaradi daljše odsotnosti nastopila le na treh tekmah, na svoje prve ligaške točke še čaka. Trenutno je na prisilnem počitku zaradi poškodbe kolena.

Več o Esterini floorball poti in ciljih za prihodnost si lahko preberete v prevodu intervjuja, ki so ga knec oktobra objavili na uradni spletni strani FBŠ Bohemians (www.fbsbohemians.cz/clanek_3473_estera-vehar-stale-mam-hodne-co-zlepsovat)

Estera, si prva Slovenka, ki je nastopila v najvišji češki ligi. Je bil floorball razlog, da si prišla v Prago ali je bilo to zgolj naključje?

Na to bi odgovorila z da in ne. Da, definitivno je bil floorball tisti, ki naju je s fantom pripeljal v Prago. Vendar si takrat, leto in pol nazaj, nisem mogla predstavljati, da bom dobila priložnost igrati floorball v najvišji češki ligi.

Slišali smo, da tvoja floorball kariera traja malo več kot dve leti. Povej nam, kako si se spoznala s športom – na splošno in kakšen je bil razlog, da si začela s floorballom?

Že skoraj celo življenje sem nekako ne posrednem stiku s floorballom. Je namreč zelo popularen šport v Žireh, od koder prihajam. Lokalna liga 3 na 3 se igra tam že od leta 1991, zaradi česar Žiri predstavljajo zibelko slovenskega floorballa. Kakorkoli, ko sem bila mlajša, sem rada igrala nogomet, to je bil moj glavni šport v mladosti. Na žalost sem imela veliko težav s poškodbami in v zgodnjih 20-ih sem se odločila, da postavim svojo športno kariero na stranski tir in se posvetim študiju. Potem pa je prišel Anže, z veliko strastjo do športa in floorballa, in nisem se mogla upreti, da preizkusim ta »čuden« šport. S floobrallom sva se hitro ujela. Še vedno nismo najboljši prijatelji (palica, žogica in jaz), ampak mislim, da se naš odnos izboljšuje. Pravijo, da si moraš prijateljstvo zaslužiti, kajne? Blizu mojega kraja se je v tem času oblikovala ženska ekipa in tako se je vse začelo. V našem prvem letu smo zgrešile naslov slovenskih prvakinj za mišjo dlako, torej bi rekla, da smo imele kar dobro ekipo. Izgubile smo po kazenskih strelih proti ekipi Borovnice, ki je leta dominirala v slovenskem floorballu.

Kje si zaposlena? Kakšen je tvoj poklic in kaj počneš v prostem času?

Eno leto sem delala v hotelu v centru Prage, sedaj pa sem zaposlena na področju pomoči strankam za slovensko podjetje. Moje dolgoročno zanimanje je sicer v fizioterapiji. Ko enkrat končam s študijem v Ljubljani, bi z veseljem nadaljevala izobraževanje v Češki republiki. Kar se tiče prostega časa – najraje ga preživim z našo »slovensko floorball bando« - Luko Časarjem, Robertom Koširjem (oba ACEMA Sparta) in seveda Anžetom Šnebergerjem (Sokol Královské Vinohrady). Kolikor nam le dopušča čas, se zberemo kakšen večer ob dobri domači vegeterjanski zdravi pici in govoritmo o ne-floorball rečeh. Ampak če sem iskrena, naš pogovor na koncu zmeraj pristane na floobrallu. Med vikendi rada obiskujem praške tržnice in, v kolikor imam prosto cel dan, rada izkoristim za raziskovanje novih mest v Češki republiki.

Vrnimo se nazaj k floorballu. Če bi moral izpostaviti eno dobro in eno slabo stran floorballa, kaj bi to bilo?

Floorball je po mojem mnenju zelo lep šport za ženske. Je odlična kombinacija med telesnimi in tehničnimi sposobnostmi. Ko se igra na najvišjem nivoju, in mislim, da bi se tudi moški strinjali z menoj, je floorball hiter, dinamičen in atraktiven šport. In ne smem pozabiti omeniti, da floobrall igrajo tudi lepa dekleta. Ena izmed negativnih stvari je, da se floorball igra v dvorani. Nič namreč ne prekaša užitka na tekmi ali treningu v dežju, ko proslaviš gol s tem, da se »vržeš v ribico«.

Lahko primerjaš slovenski in češki floorball? Oredotočimo se na ženski floorbal.

Verjetno se vsi strinjamo, da je češki floorball na neprimerljivo višji ravni. Še do letošnjega leta se je ženska slovenska floorball liga igrala v obliki malega floorballa, 3 na 3. Vseeno mislim, da imamo v Sloveniji kar nekaj talentiranih mladih deklet s potencialom, da postanejo odlične igralke. Kot prednost vidimo to, da deklice v večini trenirajo skupaj z dečki. Iz mojih izkušenj, saj sem do 14. leta trenirala nogomet skupaj s fanti, ti treningi z nasprotnim spolom dajo nekaj več – igra je hitrejša, bolj si navajen na telesni kontakt in razviješ nekakšen fantovski humor. Ne vem, kako opisati slednjega, vendar je definitivno drugačen kot dekliški.

Prišla si iz kluba Elite Praha, je kakšna razlika med kluboma? Kako so te sprejela dekleta in vodstvo?

Veliko deklet poznam od prej, saj se je poleg mene veliko ostalih deklet iz Elite pridružilo ekipi Bohemians. Tudi dolga in intenzivna priprava na sezono med poletjem je prispevala k dobri atmosferi v ekipi.

 

Za Anžeta Šnebergerja, bivšega igralca FBC Žiri in člana slovenske članske reprezentance, je letošnja sezona v češki floorball ligi krstna. V lanskem letu je bil v češkem floorball cirkusu zaradi težje poškodbe hrbta prisoten le kot trener. V tem času je opravil izobraževanje za trenerja in si pridobil licenco D in C, pomagal in deloval pa je tudi pri različnih aktivnostih največjega floorball kluba na Češkem FBŠ Bohemians. »Lepo se je bilo vrniti. Verjetno se najbolj pozna na vodenju žogice v gibanju – žogal sem se tako ali tako vsak dan, če ne drugega v stanovanju,«je komentiral občutke ob vrnitvi na floorball igrišča.

V mesecu maju se je pridružil prvoligaški ekipi Sokol Královské Vinohrady (SKV) in z njimi opravil intenzivne priprave na sezono. »Priprave v SKV smo pričeli sredi maja s tremi treningi na teden. Večinoma so bili namenjeni pridobivanju splošne moči in razvoju hitrosti. Kondicijski trener je dajal veliko pozornosti na izvedbo vaj, kar mi je bilo še posebej všeč. Korak naprej sem naredil pri okrevanju poškodbe hrbta, ki sem jo na individualnih treningih dobro pozdravil. Torej,  poleti se je kar lepo „švicalo“, ampak se je izplačalo, saj se na treningih počutim super,« je pripravljalni del sezone ocenil Šneberger.

V letošnjem letu z SKV ciljajo na sam vrh 1. moške lige. Zaenkrat klubu z »rumenim srcem« (#žutysrdičko) kaže več kot odlično, saj po odigranih 13 tekmah z 10 zmagami (dvema po podaljških) in tremi porazi zasedajo prvo mesto. Anže je nastopil na osmih tekmah in prispeval en gol in pet podaj. In kakšni so njegovi osebni in ekipnih cilji za sezono? »Predvsem veliko igrati, ohraniti kondicijsko pripravljenost skozi celo sezono ter čim bolj izboljšati taktične in tehnične stvari, ki me še omejujejo v igri. Za ekipo pa je letos vedno bolj realna uvrstitev v Superligo, na reprezentančnem nivoju pa definitivno uvrstitev na SP, ki bo naslednje leto prav tukaj, v Pragi.«

Anžeta smo povprašali tudi o razlikah med 1. ligo, SuperLigo na Češkem in slovensko floorball ligo. »Največja razlika je zagotovo fizična pripravljenost igralcev. V SuperLigi so igralci na dveh prestavah višje. Tudi taktične zamisli so bolj dodelane, bolj se gre v podrobnosti. V  1. Ligi se sicer dela dobro, ampak ne povsod. Recimo, Haviřov ima ekipo, ki jo sestavljajo predvsem veterani , eden izmed njih je bil celo MVP zadnjega SP na Češkem, pa odigrajo tekmo in grejo potem na pivo. So še vedno dovolj dobri, da se lahko kosajo z mlajšimi igralci. Če pa primerjam še slovenski floorball, pa je tukaj poleg vsega zgoraj še ena velika razlika: konkurenca v ekipi. Tukaj je igralcev dovolj, ni potrebno črpati iz mladinskih pogonov oz. na leto pride v ekipo povprečno mladinec ali dva. Če te ni na dveh treningih, nisi v postavi za naslednjo tekmo. Tak je naš kodeks, zaradi tega se na treningih vsak tudi zelo trudi, hitreje pa se na tak način tudi napreduje. Velika razlika je tudi iz marketinškega vidika, kjer se veliko več vlaga v SuperLigaške tekme. V primerjavi s Slovenijo se mi zdi velika razlika ta, da češka zveza veliko denarja namenja za vzpodbujanje klubov k aktivnostim – tekmujejo praktično na vseh področjih in za najboljše imajo na koncu sezone pripravljene tudi denarne nagrade, za vse prenose tekem, izdelava biltenov za tekme, največje število gledalcev na tekmah, kvaliteta organizacije dogodkov, število sledilcev na socialnih omrežjih,....«

Anže se bo s slovensko moško reprezentanco od v začetku februarja 2018 udeležil kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Nitri na Slovaškem. V skupini se bo naša izbrana vrsta pomerila s floorball velesilo Švedsko, pa Nemčijo, Slovaško in Francijo. »Na kvalifikacije se pripravljam tako, da berem taktično knjigo naše reprezentance. S fanti bom izpustil kar velik del priprav, zato bom poskusil dobro predelati vse taktične zamisli, ki jih je pripravilo vodstvo. Upam, da v decembru čim bolje izkoristimo treninge v popolni postavi. Cilj je jasen – kljub težki skupini se za Slovenijo vedno igra na zmago,« je jasen Anže.

 

foto: Florbal Židenice, Bohemians, osebni arhiv, SKV Florbal

 

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus